Máte zapnutý Adblock!

Prosím vypnite Adblock na stránke Svetkuriozit.sk a znovu ju načítajte (F5). Ďakujeme

Grilované jedlá  sa už roky tešia veľkej popularite. Grilovanie sa koná nielen v záhradách domov alebo v lone prírody, ale aj v kuchyniach prevádzok, ktoré ponúkajú zákazníkom grilované mäso alebo zeleninu.  Gastronomický gril funguje dobre ako v elegantných reštauráciách a steakhouses, ako aj v zariadeniach rýchleho občerstvenia a stravovania. Aký typ grilu si vybrať, aby ste sa uistili, že všetko, čo je na ňom pripravené, si získa srdcia a sladký zub rôznych zákazníkov? Pozývame Vás na stručný prehľad grilovacích zariadení.

 Kontaktné grily

Začnime s grilom, ktorý by nemal chýbať v vybavení každej cateringovej spoločnosti, rýchleho servisného baru, potravinového nákladného vozidla, kaviarne alebo sendvičového baru. Je to kontaktný gril – zariadenie malých rozmerov na tepelné spracovanie sendvičov, toastov, zábalov a hamburgerov. Každý model takéhoto zariadenia má dve vykurovacie dosky – hornú a dolnú časť, ktorá ho odlišuje od typického grilu. Vďaka tomu je pečivo umiestnené vo vnútri zariadenia dokonale pečené z oboch strán.  Kontaktné mriežky sú elektricky poháňané, majú nepretržitú reguláciu teploty a sú vybavené keramickými alebo liatinovými gril doskami – vrúbkovanými, hladkými alebo mix oboch. Rozmanitosť rozmerov a možnosť vybrať si zariadenie s jednou alebo dvoma doskami pomáhajú vybrať model prispôsobený nielen našim požiadavkám, ale aj priestoru, ktorý máme. Väčšina modelov je vybavená bezpečnostným termostatom na ochranu zariadenia pred prehriatím, protišmykovým, stabilizačným chodidlom, pohodlnými neohrievacími rukoväťami a zásuvkou alebo zásobníkom na mastnotu a zvyšky z grilovania.

Kontaktné zariadenia zahŕňajú aj plynové alebo elektricky ovládané stolové grilovacie dosky. Ich pracovný povrch v hladkej, vrúbkovanej alebo zmiešanej verzii môže mať rôzne rozmery. Zaujímavou verziou stolových grilovacích dosiek sú keramické grily, ktoré sú vybavené ochranou proti prehriatiu, nádobou na mastnotu, indikátorovým svetlom a reguláciou teploty.  Keramický gril má dokonale hladkú pracovnú dosku s rovnakou teplotou na celej ploche, vďaka čomu zabezpečuje rovnomerné tepelné spracovanie a je dokonale vhodný na grilovanie rôznych mrazených polotovarov.

Plynové grily

Plynové grily sú zariadenia, ktoré dokonale fungujú v profesionálnej gastronómii. Sú pripravené na prácu chvíľu po stlačení ohrievača, zaručujú presnú reguláciu teploty a rovnomerné tepelné spracovanie. Môžu byť napájané zo siete alebo prenosnej tlakovej fľaše, takže  ich s radosťou používajú nielen reštaurácie alebo hotelové kuchyne, ale aj cateringové spoločnosti podporujúce vonkajšie podujatia. Plynové grily sa vyrábajú vo verzii v jednom, dvoch, troch a dokonca a štyroch horákoch. Zvyčajne sú kontrolované nezávisle od seba. Väčšina modelov je vybavená elektronickými zapaľovacími a plynovými rúrami s redukciou tlaku, čo zvyšuje bezpečnosť prevádzky.

Plynové grily zahŕňajú aj  lávové grily s jedným alebo dvoma horákmi a roštami. Pracujú  tak, že doplnia horáky špeciálnymi lávovými kameňmi, ktoré sa dokonale hromadia a následne dávajú teplo grilované výrobky. Je ideálny na grilovanie mäsa a rýb, ale aj zeleniny a pečiva.

 Cateringové grily

Profesionálne cateringové grily sú mobilné záhradné grily, ktoré sa najčastejšie používajú pri rôznych typoch vonkajších podujatí. Líšia sa hlavne v spôsobe napájania – existujú plynové aj elektrické grily, ako aj grily na drevené uhlie. Plynové grily môžu mať iný počet horákov. Prakticky všetky (okrem modelov s panvicou) majú stabilné, často skladacie nohy alebo základňu na kolesách a sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele odolné voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu. Sú vybavené elektrickým zapaľovaním, termočlánkovým ventilom a káblom s redukciou tlaku a bezpečnostným ventilom.

Čo si vybrať?

Gastronomické grily sa ho hojdajú prakticky v každej profesionálne organizovanej kuchyni, ale odpoveď na otázku, do ktorej grilu je najlepšie investovať, nie je vôbec jednoduchá. Výber optimálneho vybavenia závisí predovšetkým od obchodného profilu zariadenia a priestoru, ktorý máme v zadnej časti kuchyne. Dúfame, že náš článok vám pomôže urobiť najlepšie možné rozhodnutia.

Ako sa vám páčil tento príspevok?

Kliknite na hviezdu pre vaše hodnotenie!

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hlasov: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto zahlasuje.

Komentáre

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :